Sivut työn alla


Voit olla yhteydessä minuun: hei@tiitunpaja.fi

Kasvivärjäys

Ihana, luonnollinen ja ekologinen vaihtoehto hiustenvärjäykseen.


Kymmenen kysytyintä karvivärjäyksestä

Mitä kasvivärjäys tarkoittaa?

Ehdottomasti eniten kysytty kysymys! Kasvivärjäyksessä käytetään erilaisia värjääviä kasveja ja yrttejä, tunnetuimpina henna, indigo, cassia ja amla. Erilaisia vivahteita väreihin haetaan myös suomalaisille tutustuista kasveista, kuten mustikasta, koivusta, raparperistä ja punajuuresta. Kasveista valmistetun jauheen sekaan lisätään ainoastaan puhdasta vettä. Tällainen on luonnollinen ja biohajoava, hiuksia hellivä värjäys!

Peittääkö kasvivärjäys harmaat?

Kasvivärjäyksellä saadaan myös harmaat peitettyä, mutta kasvivärjätty lopputulos on aina hieman pehmeämpi ja luonnollisempi kuin synteettisellä värillä toteutettu. Harmaisiin hiuksiin voidaan tehdä ensin nopea esipigmentointi, jonka avulla harmaat saadaan peittymään kokonaan. Mikäli lopputulokseen toivotaan enemmän vivahteikkuutta, ei esipigmentointia välttämättä tarvita. Tällöin lopputulos on kauniin eläväinen!

Olen allergisoitunut hiusväreille, uskallanko kokeilla kasvivärjäystä?

PPD eli parafenyleenidiamiini on tavallisin kosketusallergiaa aiheuttava ainesosa ja sitä onkin lähes kaikissa kestoväreissä. Käyttämäni kasvivärit on valmistettu luonnon raaka-aineista, joten ne eivät sisällä mitään keinotekoisia allergeeneja. Mutta kuten tiedämme, kaikelle on mahdollista olla allerginen, joten myös kasviväreille voi herkistyä. Toistaiseksi kasviväriallergioita tunnetaan erittäin vähän, mutta mikäli tiedät olevasi jollekkin kasville allerginen, älä epäröi ottaa minuun ennalta yhteyttä!

Mitä värejä kasvivärjäyksellä saadaan aikaan?

Hiusten tämänhetkinen väri (etenkin tummuus) vaikuttaa lopputulokseen eniten. Kasviväreillä on kuitenkin mahdollista luoda upeiden punaisten ja kuparisten hiusten lisäksi myös erilaisia vaalean sävyjä, täyteläisiä lämpimiä ja viileitä ruskeita sekä trendikkäitä sävyjä, kuten persikkaa ja mansikkablondia. Myös musta on mahdollista värjätä täysin kasviväreillä, mutta toisinaan se vaatii useamman värjäyskerran. 

Voiko kasvivärin päälle värjätä synteettisellä värillä?

Kyllä voi! Kasvivärikokeilu ei vaikuta jatkossa hiustenvärjäykseen synteettisillä väreillä, mutta en useimmat eivät enää halua palata "normaaliin", kun ovat kerran päässeet nauttimaan kasvivärien kirkkaudesta, kiillosta ja hoitavuudesta. Mitään estettä sille ei kuitenkaan ole!<3

Saako kasviväriä pois hiuksista?

Kasviväripigmentit irtoavat vaalennettaessa synteetistä väriä huonommin, mutta esimerkiksi henna ja cassia pohjaiset värit ovat vaalennettavissa. Indigoa ei suositella vaalennettavaksi, sillä lopputuloksesta voi paistaa epätoivottuja, tunkkaisen vihreitä tai sinertäviä sävyjä, joita on lähes mahdoton saada taitettua pois. Toki indigoakin voidaan hiljalleen lähteä vaalentamaan, mutta mukaan kannattaa varata malttia. Indigopohjaista väriä vaalennettaessa kannattaa aika varata kampaajalle, jolla on käytössään savivaalennus. Savivaalennus pilkkoo indigon väripigmenttiä miedommin, joten sinertävät sävyt eivät nouse niin helposti esille. Indigoa sisältävät, tummimmat sävyt eivät siis sovi vaihtelun haluisille värjäilijöille.

Miten minun tulee valmistautua kasvivärjäykseen?

Rennoin mielin! Hiuksia ei tarvitse pestä, sillä aloitamme aina kasvivärjäyksen pesemällä hiuksista kaiken ylimääräisen pois. Edellisestä värjäyskerrasta on hyvä olla jo hetki, mutta hiuksia ei tarvitse erikseen alkaa kasvattamaan. Myös synteettisesti vaalennettua hiusta voidaan kasvivärjätä, joten aiemmin vaalennettu hiuskaan ei ole värjäyksen esteenä. Jos mikä tahansa kasvivärjäyksessä mietityttää, älä epäröi ottaa minuun yhteyttä ennen ajanvarausta!

Onko lopputulos aina punainen?

Kasviväreillä on myös mahdollista saada viileitä sävyjä aikaiseksi. Parhaiten se onnistuu tummemissa sävyissä, mutta myös hiekkaan tai karamelliin taittavat vaaleat ovat mahdollisia. Kiistämätön fakta kuitenkin on, että etenkin ne punaiset ja kupariset sävyt näyttävät kasviväreissä synteettisiä värejä paremmalle ja myös kestävät pidempään! Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lopputulos on aina lämmin.

Kuinka kasviväriä ylläpidetään?

Kasviväriä voidaan ylläpitää normaalin synteettisen värin tapaan erilaisilla hoitavilla naamioilla. Kampaamossa voidaan myös tehdä nopea värin freesaus. Tavallisesti kasviväri kuitenkin pysyy kiiltävänä ja hyvänä ilman erityisempiä toimenpiteitä, kun muistaa tavalliseen tapaan panostaa hiusten kuntoon ja hiuspohjan hyvinvointiin. Myös esimerkiksi etikkahuuhteella voi lisätä hiusten kiiltoa pesun yhteydessä.

Voiko kasviväreillä vaalentaa?

Kasviväreillä ei voida vaalentaa, mutta sen sijaan erilaisilla sävyillä voidaan kirkastaa hiusten ilmettä. Pajan valikoimasta kuitenkin löytyy hellävaraisempi ja ekologinen savivaalennus, joka koostuu savesta, soodasta sekä hapetteesta. Vaalennustulokseen vaikuttaa lähtötilanteen lisäksi käytetyn hapetteen vahvuus sekä vaikutusaika. Normaalisti hius vaalenee noin 0,5-3 astetta. Savivaalennuksella tummempaan pohjaan saadaan kauniita, kuparisia raitoja. Vaaleampaan pohjaan lopputulos taas muistuttaa aurinkoraitoja.